top of page
Writer's pictureVieraskynäilijä

Suorittamisen oravanpyörä - Yrittäjän hyvinvointi kuntoon

Päivitetty: 14. kesäk.

Meillä yrittäjillä ei usein ole ketään sanomassa, että "hei, nyt riittää kahdeksan tuntia töitä ja sitten työasiat jäävät työpaikalle." Tämä johtaa helposti siihen, että yrittäjä päätyy suorittamisen oravanpyörään.


Yrittäjällä on yleensä intoa ja paljon ideoita, joita haluaisi toteuttaa. Lisäksi on ne pakolliset hommat, jotta firma pyörisi ja rahaa tulisi tasaiseen tahtiin. Ja koska yrittäjällä on toivottavasti myös koti, ehkä perhettä ja omat velvoitteensa, niin yrittäjä ajautuu helposti siihen, ettei itselleen anna lupaa olla tekemättä mitään, koska koko ajan on jotain tekemistä.


Kun hommaa on paljon, tilanne alkaa helposti näyttää siltä, että suhaillaan joka suuntaan. Näennäisesti tehdään kamalasti kaikkea, mutta mikään ei valmistu ja stressitasot huitelevat pilvissä jatkuvan kiireen vuoksi.


Vauhti korjaa virheet - vai korjaako?


Kun ollaan syvällä suorittamisen suossa, voi arjessa tapahtua jotain, mikä sekoittaa pakan. Siinä vaiheessa aletaan usein lisätä kaasua, että hommat saadaan tehtyä, vaikka väsymys ja stressi painavat. Kun on lisätty kaasua tarpeeksi pitkään kuuntelematta omaa jaksamista, bensa alkaa loppua.


Tankin ollessa lähellä tyhjää, ärtymys- ja stressitasot nousevat niin korkealle, että se näkyy nukkumisessa, palautumisessa, jaksamisessa ja elintavoissa, ehkä myös ihmissuhteissa. Kun tankki on tyhjä, puhutaan uupumisesta tai loppuunpalamisesta. Tässä vaiheessa tulee pakollinen stoppi, koska tankki on ajettu tyhjäksi.

Tankin täyttäminen ei olekaan sitten niin helppoa kuin luulisi. Loppuunpalamisen jälkeen hermosto ei palaudu täysin, jolloin tankkia ei saa enää täyteen samalla tavalla kuin ennen. Tämä tarkoittaa, että tankki tyhjenee jatkossa helpommin ja sen täyttäminen on haastavampaa. Loppuunpalamisen jälkeen voi kestää todella pitkään ennen kuin voimavarat ja energiatasot palautuvat normaaliksi.


Historiaa ja nykyhetkeä


Tämä suorittaminen ja itsensä loppuun ajaminen on tyypillistä tunnollisille ja tehokkuutta ihannoiville ihmisille. Sellaisille, jotka ovat oppineet suorittamisen mallin, jossa vain menestymisellä ja tehokkuudella on merkitystä. Tai sellaisille, jotka ovat oppineet tekemään tekemisen vuoksi.


Isovanhemmat tekivät kovasti töitä sodan jälkeen ja vanhemmat selviytyivät 90-luvun lamasta. Siksi itsekin pitää tehdä hitosti hommia. Ja nykyään tehokkuutta ja menestymistä ihannoiva yhteiskunta luo paineita jatkuvalle puskemiselle eteenpäin.


Menestynyt yrittäjä nähdään helposti Roope-Ankan kaltaisena hahmona, joka kylpee rahassa. Helposti ajatellaan, että mitä enemmän tekee töitä, sitä enemmän rahaa tulee. Ja tänä päivänä on helppo nähdä menestyviä ja onnellisia ihmisiä somessa ja lööpeissä päivittäin. On helppo ajatella, että "kaikki muut" menestyvät ja elävät unelmaelämää. Itseään on helppo verrata muihin, jolloin riittämättömyyden tunne ajaa tekemään yhä enemmän ja enemmän.


Hidastaminen ei ole laiskuutta


Kuulostaako tutulta? Jos ei omalle kohdalle, niin varmasti tunnet tällaisia suorittajatyyppejä, jotka eivät osaa pysähtyä. Vaikka hidastaminen voi tuntua vaikealta tai pelottavalta, se voi olla tärkein hyvinvointiteko itselle. Yrittäjä tai kuka tahansa hyötyy siitä, että opettelee kuuntelemaan omaa jaksamistaan.

Oman hyvinvoinnin huomioiminen vaikuttaa paljon arjen mielekkyyteen. Kun arki on mielekästä ja olo energisempi, bisneskin kukoistaa aivan eri tavalla. Energinen ja hyvinvoiva yrittäjä on oman yrityksensä kasvot ja levittää hyvää energiaa ympärilleen.

Hyvä energia vetää ihmisiä ja asiakkaita paremmin puoleensa kuin väsynyt ihminen, joka sinnittelee stressaantuneena päivästä toiseen. Eli hidastaminen ja suorittamisen vähentäminen ei ole laiskuutta, vaan paras teko itsellesi ja bisneksellesi.

Jos et uskalla hidastaa, ajattele asiaa siltä kantilta, että mitä sanoisit lapsellesi tai parhaalle ystävällesi, jos he olisivat uupumuksen partaalla? Tai mieti rehellisesti, kuinka kauan voit jatkaa tällä tahdilla?


Kuka on tekstin takana?


Olen hyvinvointiyrittäjä Heidi Ruoho ja kirjoitin tämän tekstin muille kanssayrittäjille suoraan sydämestäni. Oma yrittäjätaipaleeni on ollut suorittamisen sävyttämää, kunnes ajoin itseni loppuun alkuvuonna 2017.


Loppuunpalamisen jälkeen yritykseni suunta vaihtui koira-alalta hyvinvoinnin pariin ja olen opetellut elämään hitaampaa, mielekkäämpää ja merkityksellisempää elämää Kangasalan maaseudulla. Kolmen lapsen äitinä ja tunnollisena tehopakkauksena on ollut vaikeaa hidastaa, mutta omien arvojen tarkastelu, priorisointi ja täydellisyyden tavoittelusta luopuminen ovat olleet merkittäviä askeleita.


Olen oivaltanut, että kaikesta ei tarvitse selviytyä yksin. On tärkeää ympäröidä itsensä ihmisillä, joilta saa tukea ja apua. Kohti Unelmia Akatemian yrittäjäyhteisö on ollut todella merkittävä löytö ja investointi omaan yrittäjyyteeni sekä hyvinvointiini.


Hyvinvointivalmentajana haluan auttaa väsymyksen kanssa kamppailevia suorittajanaisia löytämään arkeensa mielekkyyttä, merkityksellisyyttä ja hyvinvointia. Lisätietoja löydät osoitteesta www.heidiruoho.fi.


Vieraskynäkirjoitus, Heidi Ruoho



Yrittäjänkin tulee hidastaa
Heidi Ruoho hyvinvointivalmentaja

52 katselukertaa0 kommenttia

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page