Vieraskynä: Katja Pietarinen

Yksin, yhdessä vai valmentajan kanssa? – Verkostot pienyrittäjän tukena

February 20, 20255 min read

Sinun ei tarvitse pienyrittäjänä selviytyä kaikesta yksin. Voit rakentaa vahvan verkoston, joka auttaa ja tukee sinua vaikeina aikoina.

Pienyrittäjälle yhdessä touhuaminen voi olla vierasta. Teet ehkä töitä yksin, kokeilet ratkaista eteen tulevia haasteita yksin, ja mahdollisesti vielä sparrailet ainoastaan itsesi kanssa.

 

Ymmärrän, mitä yksin yrittäminen on. Olenhan itsekin yrittänyt päästä yrittäjäunelmani kanssa eteenpäin jo yli neljän vuoden ajan. Siinä suuremmin onnistumatta.

 

Kävin usein tapahtumissa, joissa törmäsin muihin kaltaisiini, ja innostuin tästä inspiroivasta porukasta. Wau, nämä tyypit puhuvat samaa kieltä kanssani!

Sen jälkeen palasin kotiin, ja jatkoin itsekseni touhuamista. Toki monta kokemusta ja kohtaamista rikkaampana, ja muutama uusi yhteystieto taskussani.

 

Verkostot toden totta ovat pienyrittäjälle valtava voimavara. Joskus verkostot vaan jäävät liian etäisiksi pienyrittäjän arjessa.

 

Pienyrittäjä, ympäröi itsesi kannustavalla porukalla

Luin viimeksi Opi Badass -tavoille -kirjasta, että ”ne asiat ja ihmiset, joilla itsemme ympäröimme, vaikuttavat meihin valtavasti; ympäristömme voi kannustaa meidät maaliin tai tuhota meidän nopeammin kuin melkein mikään muu.”

 

Toki tätä samaa mantraa hokevat muutkin, kuin Badass-kirjojen kirjoittaja Jen Sincero. Mutta onko tässä hokemassa mitään perää? Ja jos on, mistä pienyrittäjänä löydät nämä tukevat verkostot, jotka voivat ”kannustaa sinut maaliin”?

 

Saatat ehkä miettiä, että tällaisen verkoston kokoaminen vie tuhottomasti aikaa. Yrittäjällä, kun sattuu olemaan muutakin tekemistä, kuin ”juoksennella kaikenlaisissa verkostoitumistapahtumissa”.

 

Haluan kuitenkin muistuttaa, että päästäksesi pitkälle, tarvitset aina muiden ihmisten apua. Aina. Ihan jokainen (menestynytkin) yrittäjä on tämän puheissaan todennut. Älä siis jätä tätä vaihetta, varsinkaan aloittelevana pienyrittäjänä, väliin.

 

Olen tästä elävä esimerkki. Painin itsekseni yrityshaaveiden kanssa neljän vuoden ajan. Kun löysin verkostoni, yritys oli luotu muutamassa kuukaudessa. Toki se vaatii edelleen työtä, mutta ponnistelua ja yrittämistä on mukavampi tehdä yhdessä muiden kanssa.

 

Miksi verkostoituminen on tärkeää?

Tiedän, miltä tuntuu ratkaista ongelmia yksin. Ongelmalliset ajatukset pyörivät päässä, mutta sillä hetkellä ei tule mieleen ketään, keneltä pyytäisi apua. Olet jumissa ajatustesi kanssa, ja pahimmassa tapauksessa tekeminen tyssää siihen.

 

Miksi verkostoituminen sitten on niin tärkeää? Siksi, ettei sinun tarvitse jäädä yksin. Työskennellessäsi muiden kanssa, voit saada ja antaa tukea. Voitte kannustaa toinen toisianne eteenpäin. Toiset voivat auttaa sinua selviytymään vaikeista hetkistä, ja rohkaista sinua jatkamaan, kun motivaatiosi on koetuksella.

 

Verkostoituminen on tärkeää, koska yrittäjyydessä tulee aina hetkiä, kun mietit, onko tässä mitään järkeä. Varsinkin, jos olet ihan alussa, etkä ole vielä saanut kokemusta onnistumisista. He, jotka ovat käyneet saman prosessin läpi, osaavat auttaa sinua vaikeina hetkinä eteenpäin.

 

Työskentely muiden pienyrittäjien kanssa antaa sinulle mahdollisuuden oppia uusia taitoja, ja tuo sinulle tuoreita näkemyksiä. Jokaisella meistä on erilaisia vahvuuksia, joista muut voivat hyötyä. Yhtä lailla sinä voit omilla vahvuuksilla auttaa toista pienyrittäjää, vaikka olisitkin vasta alussa.

 

Verkostoituminen on tärkeää, jotta voit päästä pitkälle omien haaveidesi kanssa, ja samalla auttaa muita heidän matkallaan kohti mielekästä yrittäjyyttä.

Useampi idea on parempi kuin yksi

 

Verkostoissa toimiminen, ja ideoiden pallottelu yhdessä muiden kanssa, tarjoaa sinulle pienyrittäjänä mahdollisuuden sosiaaliseen kanssakäymiseen, joka lisää hyvinvointiasi ja tekee työskentelystä hauskempaa. Yhteiset onnistumiset, ja muiden tsemppaus lisäävät jaksamistasi.

 

Useampi ihminen tuo pöytään enemmän ideoita ja näkökulmia. Verkostoissa toimiessa yhteinen ideointi voi johtaa innovatiivisempiin ratkaisuihin ja parempiin päätöksiin kuin yksin asioiden pyörittely. Ajattele, että voisit saada verkostostasi apua, kun pyörittelet samaa kelaa päässäsi jo toista viikkoa pääsemättä eteenpäin.

 

Lue lisää, miten voit yksinyrittäjänä saada yhteisöstä vipuvoimaa tekemiseesi!

 

Keksin nimittäin omasta elämästäni useamman esimerkin siitä, kuinka olen jumittunut pääni sisäisiin ajatuksiin, sanon ne ääneen, ja toisella on tarjota uutta näkökulmaa ongelmalliseen tilanteeseen.

 

Nimittäin joskus ajatuskelat voivat saada meidät paniikkiin. Onhan yrittäjällä usein yrityksessään aika paljon pelissä. Ajatukset voivat mennä lukkoon, kun pyörittelet niitä ainoastaan itseksesi päässäsi. Verkostoissa toimiessa on se etu, että saat helposti sparrauskaverit avuksesi!

 

Yhdessä yrittäminen saa pienyrittäjän kukoistamaan

Verkostoissa toimiessa ongelmia kohdataan yhdessä. Yhdessä tehden erilaiset näkökulmat ja osaamiset voivat auttaa sinua löytämään ratkaisuja nopeammin ja tehokkaammin kuin yksin yrittäessä.

 

Yhdessä yrittäminen tekee prosessistasi rikkaamman, monipuolisemman ja hauskemman.

 

Yhdessä tekeminen, ja asioiden pallottelu antaa sinulle mahdollisuuden jakaa onnistumiset ja haasteet muiden kanssa, mikä lisää yhteisöllisyyden tunnetta, ja auttaa jaksamaan.

 

Yhdessä yrittäminen voi olla pieniä tekoja; avun pyytämistä Whatsapp-ryhmässä, yhteisiä live- ja Teams-tapaamisia, myötätunnon ja sparrauskaverin hakemista vaikeina hetkinä, ja iloitsemista yhdessä, kun joku onnistuu!

 

Verkostoissa toimiminen pitää kuitenkin olla sellaista, että olet valmis antamaan itsestäsi myös muille. Hetkestä riippuen, välillä enemmän, välillä vähemmän. Kun toimit muiden kanssa, olet osa ryhmää, itsesi, ja muiden takia.

 

Mistä pienyrittäjä löytää sopivia verkostoja?

Omaan yritykseen liittyvät tapahtumat, messut ja seminaarit on hyvä keino löytää samankaltaisessa tilanteessa olevia yksinyrittäjiä.

 

Kun lähdet omastasi poterostasi ulkomaailmaan, tapaat mielenkiintoisia ihmisiä matkallasi, ja käyt inspiroivia keskusteluja muiden yrittäjien kanssa.

 

Kun avaat kohtaamisissa suusi, kerrot omasta tekemisestäsi, ja kuuntelet muiden ajatuksia, voit huomaamattasi luoda mahtavia yhteistyösuhteita.

 

Pienyrittäjälle verkostoituminen vaatii hieman rohkeutta. Jos livetapahtumat ja -tapaamiset tuntuvat aluksi vierailta, onneksi sosiaalinen media tarjoaa hyvän kanavan verkostoitumiseen. Hienoa, jos löydät sieltä kaltaisesi yhteisön.

 

Kun pääset keskustelemaan samanhenkisten ihmisten kanssa verkon välityksellä, jossain kohtaa yhteiset tapaamiset voivat jo tuntua luontevilta.

 

Toki valmentajan tai mentorin palkkaaminen voi olla myös yksi keino vähentää yksinäisyyden kokemusta. Sparrauskaverin avulla voit päästä nopeampaan alkuun, kun yksin ajatuksia pyörittelemällä.

 

Jos haluat saada valmiin pienyrittäjistä koostuvan verkoston, sparrailuapua, yhteisiä tapahtumia ja tapaamisia, voit aina tutustua Kohti Unelmia Akatemian jäsenyyteen.

 

Itse olen aika laiska verkostoitumaan. Käyn päivätöissä, jossa olen sosiaalisena koko päivän. Tapahtumia tulee harvakseltaan, johon jaksaisi lähteä yksin etsimään kaltaisiani yksin puurtajia.

 

Sen takia otin ohituskaistan, ja halusin, että tämä kuuluisa ”joku toinen” luo verkostoitumisalustan puolestani. Eli käytännössä kokoaa valmiin verkoston, järjestää kivoja tapahtumia ja antaa minulle mahdollisuuden sparrailla muiden pienyrittäjien kanssa.

 

Itse löysin akatemiasta yhtiökumppanin itselleni. Menin astetta pidemmälle ja aloitin pienyrittäjyyden toisen akatemialaisen kanssa. Kätevää, jos haluat lyöttäytyä yhteen toisen samanhenkisen pienyrittäjän kanssa.

 

Akatemiasta saat paljon itsellesi, mutta ole valmis auttamaan myös muita. Se ei liene ongelma, koska muiden auttaminen lisää tutkitusti hyvinvointia. Sen takia saat verkostossa toimimisesta tuplahyödyn itsellesi.

 

Kätevää, eikö totta? Tutustu Kohti Unelmia Akatemian toimintaan tarkemmin!

 

Katja Pietarinen

 

Kirjoittaja on Kohti Unelmia Akatemian jäsen.

Katja on toisena osakkaana yrityksessä, joka on rakentamassa Hyvinvointiyhteisöä, jossa korostuu kestävän hyvinvoinnin rakentaminen yhdessä.

Lisäksi Katja tuottaa sisältöä matkasta omannäköiseen elämään blogissa ja Instagram-tilillään.

Back to Blog